Your Adsense Link 728 X 15

America, China şi energia mondiala

Posted by eKabuky duminică, 26 februarie 2012 0 comentarii
 
    Citeam pe Adevărul.ro o ştire despre importanţa marcantă a faptului că Europa se dezarmează, în timp ce state ca America sau China îşi continuă procesul de evoluţie şi stăpânire prin orice mijloace.



     " Principalul obiectiv al Chinei nu e să egaleze America, ci să-şi protejeze spaţiul maritim, esenţial pentru aprovizionarea energetică şi alimentară. Iar navele şi armele pe care le dezvoltă au un obiectiv primordial: gonirea SUA din Pacificul occidental. Americanii nu vor accepta aşa ceva. Din contră. Vor să rămână o putere militară zdrobitoare. "
     Evident că am boldat "energetică" cu un scop anume, şi cred că autorul acestui articol nu şi-a întărit punctul de vedere întocmai cu ceea ce trebuie. Nu cred, sau mai bine zis ştiu, că războiul americano-chinez pentru puterea mondială nu reprezintă un pericol în momentul de faţă, dar mi-e frică că viitorul o să ne aducă numai necazuri din partea celor 2 coloşi.

     Articolul de pe Adevărul e mai mult decât realistic din punct de vedere al ameninţării, dar aş fi vrut să văd mai multe informaţii. Din punctul meu de vedere problema principală în evitarea unui război militar de proporţii ar fi înlocuirea treptată a combustibililor. Sistemul energetic "tremură" în momentul de faţă, fiind obligaţi să privim cum era petrolului se duce încet dar repede spre sfârşit. Cu toate că americanii neagă acest pericol, declarând peste noapte sute şi mii de barili care mai mult ca sigur nu există în rezervele lor naţionale, măsuri pentru impunerea unui nou combustibil în sistemul energetic planetar, nu există.

    Vă daţi seama ce impact ar avea un sfârşit brusc al petrolului, anunţat în ultimul moment. Cât de greu s-ar adapta Terra la un nou combustibil, câte companii şi câte state ar lupta pentru supremaţia de principal exportator energetic, şi câte victime colaterale ar ieşi dintr-o luptă ce-i are ca pioni principali pe coloşii America şi China.
    După episodul Irak, ar trebui să ne temem să nu cumva să găsească ăştia vreo resursă vitală prin centrul Europei(greu de crezut totuşi) şi să ne transforme şi pe noi în terorişti, c-am văzut cât le e de uşor.

   În concluzie problema energetică ar trebui să fie pricipalul punct de analiză al puterilor mondiale, asta dacă nu cumva sunt gata de un al treilea război mondial...
 
   Pe acestă cale vă recomand o carte foarte bună despre "politica energetică şi consecinţele ei asupra mediului", acesta se numeşte "Sfârşitul petrolului" şi este scrisă de Paul Roberts.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts